For You ^_^

Wednesday, July 27, 2011

Perkara Yang MESTI ELAK samasa berblog Di Bulan Ramadhan

Salam 1 blogger,
Wah dah ramai tak sabar nak tunggu bulan Ramadhan, ada plak yang tak sabar nak raya. Puasa pon belum dah mula nak raya =.=" Sekarang, Cik Bunny wat topik ni sebagai persediaan semasa berblogging sepanjang di bulan Ramadhan. Nak berblog bukannya main2, ini lebih kepada berhati hati. Silap2, puasa terbatal lagi susah. Lebih2 lagi kena ganti. Berikut adalah perkara yang mesti elak mesti dijauhi sepanjang berblogging di bulan Ramadhan:

1) MENIPU DALAM FOLLOWING

Situasi A, Kata follow tapi tak follow pon.


Situasi B, Dah Follow, suruh orang follow balik dan akhirnya Unfollow


Gambar kredit oleh: http://fahmijaafar.blogspot.com/

2) Wat entri serta gambar korang tengah makan



Gambar dipetik dari pokok google


3) Header blog atau mana2 gambar yang tidak menutup aurat

- Of course ramai pengunjung kita adalah stranger dan bukan mahram. Ramai blogger komplain pasal header blog Cik Bunny makin simple, tak de gambar dan tak cantik. Bagi Cik Bunny, biar simple janji tiada sebenang aurat disitu. Bukan apa, dikuathiri ibadat kita tidak diterima Allah. So, kalau header korang seperti point ini, lebih baik tukar header sekarang!

4) Link Iklan ( Churp2, says, heartbeat, dll)
, Lain dibuka, lain yang keluar.


Gambar kredit oleh: http://www.ceritamamat.com/

5) Menipu Dalam Chatbox


Contohnya: "saya singgah sini sambil baca entri awak." -padahal just singgah je, tak baca entri pon,huhu

6) Menipu Dalam Komen

- Contohnya entri tutorial daftar Churp2, ramai plak yang komen baru dah daftar, padahal dah lama daftar atau tak daftar langsung pon.

Dan mungkin banyak lagi perkara2 yang perlu dijauhi. Cuma Cik Bunny masih perah otak nak cari point seterusnya *kesian =.=
Bagi Cik Bunny, lebih baik kita wat entri agama dan share kat kawan2. Sama juga kita berdakwah.

Jom terjah blog mereka:
91) http://depalma-sp.blogspot.com
92) http://asmiza-handmadejewelry.blogspot.com
93) http://headayahchul.blogspot.com
94) http://beautiful-twinklingeyes.blogspot.com
95) http://pinklevel.blogspot.com
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



12 comments:

  1. "saya singgah sini sambil baca entri awak."

    bukan stakat bulan pose j.. bulan2 lain pun kene elakkan jugak kan...

    ReplyDelete
  2. terima kasih cik bunny sebab promote blog saya...

    ReplyDelete
  3. huhu...betul lah tu..
    adoi kene berjage2 ni

    ReplyDelete
  4. saya setuju...! bukan setakat waktu bulan ramadhan je, sepanjang masa perlu dielakkan...

    ReplyDelete
  5. Tima kasih cik bunny promote blog saya.

    ReplyDelete
  6. gud.. hehe.. tk sbr nk tunggu bulan Ramadhan

    ReplyDelete
  7. yang unfollow tu mmng takda keja la tu..haha apa la salah kalau kita follow..btul x?

    ReplyDelete
  8. Arigatou Cik Bunny :3 coz promote blog saye :)

    ReplyDelete
  9. thanks sebab promote blog Cik Dot :)

    ReplyDelete