For You ^_^

Tuesday, July 12, 2011

Tips Elak Gambar Dicuri


Gambar hiasan dicuri dari atok Google =p



Salam 1 blogger,
Hari ni Cik Bunny dah tukar layout baru. Ala2 kuning oren dan simple dah cukup. Tak perlu tambah banyak widget. Bagi Cik Bunny memang menyusahkan je lebih2 lagi lambat loading. keke

Back to this topic, mengupload gambar adalah perkara biasa dilakukan kat mana2, tak kisah kat photobucket, facebook, myspace dan lain lain. Asalkan ade tempat nak upload gambar. Sedar atau tidak, pernahkah adakah anda terpikir selepas gambar yang anda diupload , orang lain akan tengok gambar anda dan mungkin ada orang lain yang mengambil kesempatan untuk copy paste gambar anda ke file. Walaupun gambar anda sudah delete,gambar yang disimpan oleh orang lain tetap ada kecuali dia delete sendiri =.= Bahaya tuh. Kalau nak secure atau disable right click pun tak de guna jugak sebab pencuri sekarang ni dah semakin bijak.Mereka pun ada cara lain nak dapatkan gambar anda. Cik Bunny dah tahu cuma tak kongsi takut korang pulak yang buat bende yang sama =.= Jika gambar anda dicuri, berkemungkinan besar orang yang yang gunakan gambar tu untuk menyamar dan secara tidak langsung, mereka telah memburukkan nama anda. Faker la tu.

Untuk mengelakkkan gambar anda dicuri:
1) Elakkan mengupload gambar banyak banyak. Semakin banyak gambar anda diupload, semakin banyak peluang keemasan untuk faker menjadi anda supaya orang lain percaya dengan faker.

2) Edit gambar anda dengan watermark. Watermark yang Cik Bunny maksudkan adalah letak link website/blog kat gambar anda. Contohnya seperti gambar dibawah:



nampak tak ade link " http://asiarosehouse.blogspot.com " (sempat pomot plak tu =p )? Jadi, itulah watermark yang Cik Bunny maksudkan.Letak logo skali pun boleh. Cik Bunny nak bagi tip . untuk watermark, make sure link gambar/logo letak kat korang rasa pencuri susah cut gambar anda. Jangan sampai gambar anda kurang cantik sebab watermark terlindung sudah.

So, sebelum gambar anda diupload, pastikan gambar anda sudah diedit dengan watermark ok. Jangan sampai tak buat, macam ni



jangan teka ni gambar siapa. Ni bukan muka cik Bunny and of course ni bukan pakwe Cik Bunny. Juga dipetik dari awek google. =.= Ada rasa nak curi tak gambar dia? muekeke =p

Jom terjah blog mereka:

32) http://wardahalisya.blogspot.com
33) http://farieyna.blogspot.com
34) http://maszull.blogspot.com
35) http://zarathinkingcorner.blogspot.com
36) http://putributterflypunyablog.blogspot.com
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



12 comments:

  1. setiap gambar aku amek tak pernah letak watermark/url blog etc.. sebab malas ..haha

    Jom join segmen yang diadakan oleh Zakwan.. 4 ORANG BERTUAH akan diiklankan websitenya selama 2 minggu 100 %PERCUMA ..selain itu, website anda juga akan diletakkan di bloglist Haris Kaito...Syarat nak join sangat mudah !
    Klik Sini Untuk Join..

    ReplyDelete
  2. hehe.,kalau stakat gmbar bese2 tu ada la org curi.,biar je.,tp kalau gmbr sndri mmg xde org nk curi pon.,xhensem.,xrisau.,hehe~
    -anyway, spe org dlm gmbar tu? laki ke? -.-'

    ReplyDelete
  3. hmm...tak penah lagi letak gambo sendiri dalam entri...

    ReplyDelete
  4. thanks sbb letak link mama kat blog bunny k...thanks info...:)

    ReplyDelete
  5. gud info.. jarang letak gmbr sndiri jugak..

    ReplyDelete
  6. thanks sbb promote blog alisya :)

    hmm alisya kadang2 letak jgk watermark..kdg2 tu malas..huhu

    ReplyDelete
  7. thanks bab pomot blog kite..hihihi...
    malas la nak letak apa2 water pun d gmbar ni..

    ReplyDelete
  8. Boleh dijadikan panduan . haha . Tapi takda sapa pun nak curi gambar kiterr yang terrrrlebih cun ney , HAHAHA *gelak jahat* hehe:)

    ReplyDelete
  9. nice entry... dijemput follow my blog :)

    ReplyDelete
  10. nice info! ada org ru guna pic kiter. Kalo bagi kredit xpelah jugak. hehe

    ReplyDelete