For You ^_^

Sunday, October 9, 2011

Kenali Umai, Sepupu Sushi Jepun Di Sarawak l Entry Bergambar

Salam 1 blogger Malaysia,
Ramai di antara korang yang dok semenanjung or some people di Sarawak yang belum tau pasal Umai. Kebetulan Pertandingan membuat Umai diadakan kat kampung so kononnya timbul idea nak wat entri apa yang Cik Bunny tau pasal Umai.

Umai merupakan sejenis makanan tradisi Melanau yang popular di Sarawak dan boleh dikatakan Umai ni sepupu kepada Sushi di Jepun sebab Umai merupakan ikan yang dipotong dan dihiris halus (buang tulang) sebelum digaulkan dengan bawang besar, bawang merah, bawang putih, air limau nipis dan cili. Jangan lupa tambah garam secukup rasa. Tak yah masak pon. Tapi, makesure ikan itu mentah dan segar punya. Rasa pelik kan kita makan ikan segar mentah2. Bagi Cik Bunny,bile ikan dicampur dengan limau nipis dah kire masak gak dan boleh dimakan dengan sagu.Huh lepas makan Umai mesti bajet diri berada di Jepun XD If korang nak melancong kat sarawak, trylah makan umai ni. Belum cuba, belum tau ^_^




Tengah wat Umai, Juri tetap nak tengok orang buat umai

















Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



12 comments:

  1. ehhhhhhhhhhhhhhhhhhh? orang bintulu ke?

    ReplyDelete
  2. nyaman na juak....yummy! pos sitok juak

    ReplyDelete
  3. hehehehe.. mak cp salu buat umai nih.. :) tp kalau kat sabah tak panggil umai.. kiterang panggil inava.. :)

    ReplyDelete
  4. nmpk sedap jew. rsa mcm shushi?

    ReplyDelete
  5. @sunah sakura , yup org bintulu
    @ammar yasir , yup.macam sushi sebab ikan mentah
    @marniey ,mungkin =)

    ReplyDelete
  6. nyaman upa umai ya.....terliur aih....=]

    ReplyDelete
  7. hee..tak pernah makan umai ni..boleh la cuba kalau ada rezeki g Sarawak nanti..hee~

    ReplyDelete
  8. wah meriahhhh. tapi tak pernah pun makan umai. sushi apetah lg. hee.

    ReplyDelete