For You ^_^

Friday, October 14, 2011

Tutorial Buat Pages

Salam 1 blogger,
Tengok tajuk ni je tetiba bajet macam Lyssa plak. Bukan apa, setiap kali dah share entri baru kat fb, mesti tengok komen dulu. Ade sorang pengomen nak request tutorial buat pages. Walaupon blog Cik Bunny adalah blog peribadi, tak salah nak share tutorial lagipon blog ni blog Cik Bunny yang punya =p




So, mari kita mulakan.

1) klik Edit Posts > klik Edit Pages > klik New Page

2) Buat entri macam biasa dan publish page. Tapi page ni takkan ada di reading list follower. Maknanya, follower tak nampak korang update page.

3) pastu klik Design > Add a Gadget > Pages > korang boleh tick page pilihan korang, ubah kedudukan dan save. Kalo korang nak letak page kat bawah header, pastikan add gadget kat bawah header k =)

After that, kalo nak buat page baru, lakukan step no. 1-2

Kalo nak background color page, just gi template designer > Advanced > Tabs background. Tak semestinya korang dapat warnakan page sebab itu semua bergantung pada Templates.

Kalo tak paham, Cik Bunny nak minta maaf sebab cik Bunny tak biasa wat entri tutorial. Nway, Cik Bunny cuba perbaiki ayat2 yang kurang paham.

P/S: Berapa banyak kalola =.="
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



3 comments:

  1. tq... sa tgah try buat dah... hihi

    ReplyDelete
  2. hee. aritu mase mule² buat terkial² jugak. ;)

    ReplyDelete