For You ^_^

Monday, November 28, 2011

2 Tips Elak Ditipu Di Facebook

Dipetik dari atok google

Salam 1 blogger,
Hari yang cukup indah cik Bunny nak kongsikan 2 tips elak ditipu yang mungkin bukan sahaja difb malah di laman2 sosial or website yang lain. Tak yah citer panjang2 =.="

1) Business (Online Shopping, installation, software dll)
- Kita sering dengar log in fb je dapat sejuta ringgit. Tak logik kan? Juga ramai dah kene tipu shopping kat fb. Nasihat cik Bunny tak kira yang baru ade fb mahupon dah lama berfb, jangan cepat terpengaruh sangat dengan perniagaan difb. Sebelum ke proses pembayaran, make sure pastikan tokey penjual ni boleh dipercayai atau tak. Ataupon Senang citer, korang boleh rujuk Fanpage ni.

2) Personal (kenalan dll)
- Jangan heran sekarang ni budak2 bawah umur pon pandai menyamar tau! sebelum korang nak berkenalan dengan orang yang korang nak kenal atau orang nak berkenalan dengan korang, first skali, detect gambar dia untuk pastikan sama ada itu gambar curi atau tak. Cara nak detect gambar dari fb senang je. Ikot step2 dibawah:
  1. copy link mana2 gambar fb dia.
  2. pergi ke google image dan klik icon kamera seperti dibawah.



  3. Paste gambar tu dan klik search. Korang akan jumpa dari mana dia dapat gambar tu. kalo takde means tu gambar dia yang sebenar. So, korang nilai sendiri sama ada dia tu fake atau bukan. Sama juga dengan online shopping.

Itu sahaja Cik Bunny nak kongsikan hari ni. Sebenarnya banyak lagi tips2 untuk entri ni cuma cik Bunny bukanlah terer buat karangan BM dengan cepat . Nak buat 1 entry pon kene tunggu 1 jam atau lebih kasi pembaca paham dengan entri cik Bunny =.=" Nway harap tips ni membantu korang supaya berhati2 bila berfacebook mahupon dunia maya ni. Salam...
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



15 comments:

  1. thanx 4 info...zmn skang byk tol penipuan ^_^

    ReplyDelete
  2. wah . berguna jugak nie . thanks ! :)

    ReplyDelete
  3. tq,, memg ade pngalaman,, amat sedih,, :(

    ReplyDelete
  4. ooo...baru tauuuuu taktik gambar tu!

    ReplyDelete
  5. thanks for the info!!
    helps a lot! XD

    ReplyDelete
  6. Fake people True People! I like it! Muehehehehehe! :)

    ReplyDelete
  7. thanks utk tips nih. harituh sye baru buat payment dr butik kpop online dkt facebook. tp lepas sye dah buat payment, die tak balas pun mesej sye. takut kalau2 die penipu :[

    ReplyDelete
  8. tak pernah pcaye pun bnde² cmni. mintak jauh la kne tipu. nauzubillah.

    ReplyDelete
  9. emm zaman sekarang x boleh dipercayai ..huhu

    ReplyDelete
  10. Ha'ah la kan..zaman skang..ramai sangat yang tipu..haihhh..susah nak caye kat sape2..

    erm..saya ada wat satu entri sal elak ditipu internet marketer..jom ler tengok Hehe

    ReplyDelete