For You ^_^

Thursday, November 24, 2011

5 Perkara Yang Mesti Elak Untuk Persembahan Silap Mata

Salam 1 blogger,

kebelakangan ni Cik Bunny asyik wat entry bergambar je. Nak try wat entry yang gempak ckit. Bace je tajuk entri ni nampak macam cik Bunny seorang magician padahal abang cik Bunny yang magician. Cik Bunny cuma krew dia. Kalo nak tau abang CB ni start wat magic kalo tak silap sejak 2007. Kire dekat 5 tahun pengalaman silap mata la. CB slalu gak jadi juri magic show dia. Setiap kali CB tengok orang buat magic, pasti bajet jadi juri =.=" Now, cik Bunny nak kongsikan tips ni terutamanya yang masih baru belajar silap mata.



Gambar hiasan dipetik dari fb abang CB



5 PERKARA YANG MESTI ELAK UNTUK PERSEMBAHAN SILAP MATA:


1) Jangan Paksa orang lain menonton persembahan silap mata
- kecuali magic show atas pentas. kalo betul2 nak ajak orang lain tonton magic, ni tipsnya. Sebagai permulaan, cari tempat yang sesuai dan ramai orang, sediakan sorang atau 2 cameraman tak kisah guna kamera DSLR or compact jangan kamera tepon suda dan lakukan persembahan silap mata TANPA penonton. Cuba tengok brapa ramai orang lalu akan tertarik & tonton magic show anda. Sudah pasti mereka berkumpul dan anda start buat magik untuk mereka. Nak wat magic biar tenang.

2) Jangan Tiru bulat-bulat setiap persembahan yang telah dipersembahkan oleh ahli silap mata terdahulu
- Walaupon anda sebenarnya meniru atau belajar silap mata dari ahli silap terdahulu, anda berhak untuk mencipta trade-mark sendiri untuk bidang ni dan berusaha melakukan sesuatu lain dari yang lain supaya anda tidak kelihatan 100% sama dengan magican yang lain. Kire jadi diri sendiri le untuk bidang ni.

3) Jangan Ulangi persembahan yang sama
- Cukup sekadar 1-2 kali di 1 lokasi. Ini mengelakkan penonton rasa bosan dengan persembahan anda. Cuba wat persembahan magic yang "lagi best" dari sebelumnya.

4) Berpaling muka(muka berlagak) depan penonton selepas persembahan
- Cik Bunny agak menyampah segelintir magician wat camtu. Jangan diri hebat sangat! Ingat, tak semua penonton suka magic anda. Pendapat penonton berbeza. At least, lepas wat magic ungkirkan dengan senyuman. Bersyukur dengan kelebihan yang ada.

5) Selepas abis wat magic, jangan tanya kepada penonton terutamanya, "Magic tak?" atau seangkatan dengannya.
- Lepas magic show, cik Bunny sarankan jangan sesekali menanyakan kehebatan persembahan tadi. Kenapa? Ini kerana kalo tanya camtu dikuathiri penonton wat kritikan negatif lebih2 lagi memalukan diri sendiri sebagai seorang ahli silap mata. Biarlah penonton sendiri yang berpendapat terhadap persembahan anda.

Sebenarnya banyak lagi cuma itu saja yang cik Bunny nak kongsikan. If nak tambah lagi silekan=)
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



12 comments:

  1. wow, abang Cik Bunny magician rupanya ? awesome !
    zakwan pun suka magic jugak.. mintak dia ajar zakwan magic sikit ..hehe
    Blog Mohd Zakwan :)

    ReplyDelete
  2. waa ada tips magician ni...tip buat magic xde? =P

    ReplyDelete
  3. lame tak tgk magic show...last time kat sek. dlu.. (^_^)

    ReplyDelete
  4. @Munnafendy

    CB tak reti buat magic. kritik magic adela =p

    ReplyDelete
  5. hehe. teringat jozan perform mase maharaja lawak. ;)

    ReplyDelete
  6. tp kadang2 rasa tertipu bila tgk silap mata ni hehe

    ReplyDelete
  7. teknik yang menarik ni...kalau ahli silap mata.wakakka..

    visit here from BA punye blog nice :D

    ReplyDelete
  8. baguslah tips ni..tapi dya tak reti nk buat magic...hehe

    ReplyDelete
  9. Bkn nak menunjuk.. Tapi, saye pun magician gak.. Klao boleh, Boleh tak Cik Bunny perkenalkan sikit tentang abg Cik Bunny? XD

    ReplyDelete
  10. hmm.. abg cik bunny dha tak main silap mata lagi ke? O.o

    ReplyDelete