For You ^_^

Tuesday, December 27, 2011

Apa Maksud Sosial Seeding dari Churp2?

Salam 1 blogger,
Rasanya dah ramai yang kenal siapa Churp churp kan. kalo yang belum kenal lagi tu sila ke ENTRI NI untuk maklumat lanjut. Dipetik dari entri tingkatkan earning churp2, Cik Bunny terima komen dari sorang blogger:


Ok, dah tiba masanya Cik Bunny nak jawab persoalan ini bukan sahaja untuk Lala tapi untuk semua yang singgah entri ni =)

Pada mulanya Cik Bunny langsung tak tau ape itu Sosial Seeding dan setelah Cik Bunny dah laksanakan kempen assignment buat kali pertama barulah Cik Bunny paham.

Untuk pengetahuan korang, Sosial share dan sosial seeding sebenarnya tak sama dan jauh berbeza. Maksud Sosial share ni bile orang klik kempen dapat 20-40 sen sekali klik. Kalau sosial seeding ni lain ckit. Apa yang best pasal sosial seeding ni duit korang akan masuk TANPA sebarang klik. ohsem tak ohsem ^_^

Untuk dapatkan kempen sosial seeding, pastikan korang mempunyai akaun twitter dan facebook lebih dari 25 followers/friends dan connect to akaun Churp churp korang. Kalau ada mungkin bila2 masa korang akan menerima mesej dari pihak Churp churp seperti ni:
maksudnya korang kene siapkan assignment dengan menghantar draft secepat mungkin sebelum tamat tempoh yang ditetapkan. Jika tidak, bila korang hantar draft selepas tamat tempoh, duit Churp churp korang takkan masuk! Draft ni bertujuan pihak Churp churp akan menyemak draft korang dalam masa 1-2 hari sebelum publish draft ke twitter secara automatik.

Tips penting buat ayat draft
  • Jika kempen sosial seeding berbentuk soalan atau penerangan, korang mesti buat dan jawab.
  • Pastikan korang guna semua keyword2 yang telah disediakan.
  • Boleh jawab dalam BM atau BI. Bergantung pada kreativiti masing2.
  • Kalau tak ada idea nak buat ayat, korang boleh rujuk kempen yang seangkatan dengannya. contohnya, kalau korang terima kempen Hotlink(sosial seeding), korang rujuk kempen Hotlink dari sosial share sekiranya ada.

Duit Churp churp tak masuk sekiranya korang tak buat semua tips penting di atas. Bila dah setel semua tips, mungkin selepas 1-2 hari duit korang akan masuk bergantung pada ayat kreativiti korang.


Pada masa yang sama, draft korang TERpublish ke akaun twitter

Paham? kalau dah paham bagus. selamat mencuba ^_^

Harap ada yang sudi singgah kempen terbaru ni:


P/S: Cuba jawab pertanyaan dari para blogger yang lain. I think jawab melalui entri better dari personal. Harap bersabar...
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



11 comments:

  1. tak paham la.. draft tu amik kat mna? x da pun kt churp2 saya? tpi dh connect utk fb

    ReplyDelete
  2. @Twilleries
    kalau fb sahaja tak layak dapat kempen sosial seeding. Pihak churp2 hanya akan pilih churper yang fb dan twitter churper lebih dari 25 followers dan friends. means kedua2nya sekali must connected =)

    ReplyDelete
  3. oo. kene ade due2 account fb n twitter..

    ReplyDelete
  4. social seeding banyak dapat duit..:)

    miss-nadya.blogspot.com

    KESEDIHAN BOLEH MENJADI SUATU RAHMAT

    tak boleh letak link biru tu..herran sungguh..facebook pon nak nad berhenti blogging??hish..T_T

    ReplyDelete
  5. hm.. bru nak belajar2 pasal churp2..
    thank for the good info... XD

    ReplyDelete
  6. patutla xdapat2.. twitter ade 5 je followers! hehe

    ReplyDelete
  7. thanx ya sudi jawab soalan Lala :)
    da paham skrg...
    Lala da bnyk kali dapat, dalam 5 kali cam tu la...
    thanx again :)

    ReplyDelete
  8. kadang-2 duit tak masuk walaupun dah ada org tekan :3

    ReplyDelete
  9. Ms x le masuk lansung bub churp2 ni lau nuff le la hehe

    ReplyDelete
  10. ooo cmtu ke. follower twitter tu boleh update tak bile dh cukup 25 kat connection churp² tu?

    ReplyDelete