For You ^_^

Monday, December 12, 2011

Tips Meriahkan Segmen

Salam 1 blogger,
Sambil makan lobak, mood nak share tips menarik sebab some blogger tanya Cik Bunny, ramai orang join segmen Cik Bunny! Apa rahsianya?
Pada mulanya, Cik Bunny anjurkan segmen pon dapat inspirasi dari blogger Ben Ashaari. Baru saja anjurkan segmen tak adalah sampai 100 orang yang join dalam masa yang singkat. So, sekarang Cik Bunny nak bagi tips mengajak orang supaya join segmen.



1) Kena faham konsep apa itu segmen?
- terutamanya first time anjurkan segmen. Ramai yang agak kurang faham apa itu segmen. Ada yang menganggap segmen itu contest or GA. Sudah tentu contest dan GA sediakan hadiah. Tapi ingat, tak semua segmen sediakan hadiah. Paling kurang pon korang dapat kenalan sesama blogger, tambah follower dan trafik ^_^ Segmen ni kira macam ajak kita berkongsi pendapat sesama blogger. Jadi, kalo masih tak paham, korang boleh rujuk segmen lain tapi tak perlulah sampai tiru bulat2 sudah. kesian penganjur.

2) Cari Tema atau Topik yang Sesuai untuk Dibincangkan
- Pastikan cari tema atau topik yang sesuai dan menarik perhatian. Kalo boleh, pilih 1 topik untuk 1 segmen bagi mengelakkan blogger2 lain rasa keliru. Contohnya, nak bincang topik mengenai makanan kegemaran, blogger pilihan dll. Atau tambah follower, trafik dan kenalan. Korang boleh rujuk segmen lepas di sini

2) Jangan letak syarat2 yang berat
- Itulah punca sebenar kenapa tak ramai yang join. Yela takkan la sampai kena follow 2-3 blog, like itu dan like ini, bukankah itu merumitkan peserta? Hilang semangat nak join segmen tau! So, nak buat syarat tu kenalah fikir kemampuan semua individu untuk join segmen. Contohnya, Cik Bunny anjurkan segmen blogwalking. Tapi syarat untuk join kene like itu like ini. Jadi, untuk meringankan beban peserta, just like dan tinggalkan link blog + Nama FB. Tak perlu buat entri.
*Katakan, segmen dengan hadiah lumayan seperti Samsung Galaxy tapi syarat yang susah, adakah anda sanggup join? XD


3) Promote Segmen
- Kalo nak meriahkan segmen, yang ni tersangatlah penting. Rajinkan diri untuk promote segmen dengan blogwalking, ping entri segmen kat fb group blogger dan lain2.

4) Ikhlas bukan Riak
- walaupon segmen tak semeriah mana skalipon yang penting niat kita ikhlas nak bersegmen lebih2 lagi segmen mampu mengeratkan silaturahim sesama blogger. Insyaallah semua berjalan dengan baik dan lancar. Bukannya riak dapat follower dan trafik tinggi dari rakan2 blogger.

Selamat mencuba...
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



9 comments:

  1. azzah tak suka yg suruh like itu like ini..thanx 4 the tips..

    ReplyDelete
  2. tau tkpe.kdg2 seksa gk dibuatnya.nk kna like kt fb,follow kt twitter, pe sme.beban btul.tp kdg2 gagahkan je dri utk msuk sbb leh tmbh mmber pe sme kn.hehehe

    ReplyDelete
  3. hmm , macam tuh ke ? ? terima kasih untuk tips ini :)

    jom join segmen pertama Nurrul :
    http://youismysoul.blogspot.com/2011/12/segmen-jom-blogwalking_08.html

    ReplyDelete
  4. VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
    Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE UNTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
    MALAYSIA RADIO ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
    MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html

    ReplyDelete
  5. CB pon dah lama tak buat segmen..dulu ada gak pernah try.. hehehe.. nak buat takot x laku lak.. ahhahaha

    ReplyDelete
  6. nice tips :)


    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  7. bru 1 bulan buat blog.. pening tgk segment.. bila di kaji. sagment ni lebih pada naikan trafik pada pengajur... tp kira ok la.. sehat.. yang x minat kena klik iklan la. like itu ini la.. tarik kawan la.. paling tak best.. dia punya banner besar amat.. hehehe.. :) xpa la.. janji semua happy.. block walking mcm ni. kot ada sudi buat yang sam.. lg seronok rasanya..

    ReplyDelete
  8. segmen paling best macam segmen Abang Eqbal Zack buat. huhu!

    ReplyDelete
  9. tgh cari topik best jugak ni nak wat segmen. insha Allah. ;)

    ReplyDelete