For You ^_^

Thursday, December 8, 2011

Tips: Tak ada Idea Nak Tulis Dalam Blog?

Lampu hiasan dari atok google
Salam 1 blogger
Tips Cik Bunny kini kembali..keke...sekarang ni Cik Bunny nak bagi tips untuk korang, mane tau kot korang tak ada idea apa nak ditulis dalam blog. Bile Cik Bunny kekeringan idea, tips ini lah cik Bunny selalu buat.

1) Tengok sekeliling / Kejadian yang baru saja korang alami
- Contohnya, kucing peliharaan korang tetiba melahirkan anak. semuanya 3 ekor dan comel2 belaka. Boleh dijadikan cerita nih. Mesti mereka suka especially pompuan. Kalo lelaki buat entri ni, cuba teka brapa ramai pembaca pompuan suka, betul tak ^_^ Contoh entri kat sini.

2) Entri Bergambar / wordless
- Entri bergambar ni hanya tumpukan kepada gambar daripada ayat. Means tak perlu buat entri panjang2. Entri Wordless plak bukan sahaja untuk hari Rabu je, hari2 yang lain pon boleh. Tak kisah wordless saturday ke, funny friday ke yang penting gambar mestilah menarik supaya pembaca suka dengan entri korang. Contoh entri kat sini.


3) Promosi Kempen Terbaru dari churp2
- setiap kali ada kempen terbaru dari churp2, korang terus promot kempen tu. Kalo stakat letak banner kempen kat blog saja mana cukup. kreatif la sikit bila nak share. Tak ada idea nak buat ayat? Cam ni jela. Seperti biasa pergi dashboard, klik kongsi then korang copy description kempen bulat2. Jangan risau, Churp2 takkan marah bile korang buat camtu sebab sama juga korang share kempen dengan cara baik. Bile pembaca singgah entri dan klik link, sudah tentu korang dapat reward. korang boleh tengok contoh entri kempen di sini. So, daripada kekeringan idea, jom join churp2 DISINI . Nak tau cam mana nak daftar Churp2? KLIK SINI

4) Buat entri penghargaan untuk penaja blogger
- Penaja blogger yang Cik Bunny maksudkan adalah sekiranya korang menang mana2 giveaway atau contest, bile hadiah dah sampai tak kisah korang dapat hadiah kecik mana skalipon, apa salahnya nak buat entri untuk mereka sebagai tanda penghargaan. Yela hadiah dan pos, diorang yang bayar. kesian ma... Contoh entri untuk penaja blogger: Hadiah dari blogger.


Ok, setakat itu saja Cik Bunny kongsikan.Harap tips ni membantu korang bile dah kekeringan idea buat entri =p Nak update paling kurang pon sekali sehari dah cukup. Lastly, terima kasih kerana sudi membaca...
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



22 comments:

  1. yeah! btl2 tgh menulis entry secara marathon sbgai draft tktk sibuk nty.hahah bgs tips kt atas.

    ReplyDelete
  2. tip bagus . dah lama tak update sebab idea tak de. hehe

    baru je update hari ini :)

    ReplyDelete
  3. hmm... menarik.. boleh diguna pakai...
    p/s: sy follower ke 2010...

    ReplyDelete
  4. @Alongxp
    uit, masih ingat follower ke 2010 blog ni plak 0_0

    ReplyDelete
  5. nice entry,, muja tag cik bunny kat ga,,, kalau sudi join k,, :D
    http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/hana-radzi-first-give-away.html

    ReplyDelete
  6. nice entry,, muja tag cik bunny kat ga,,, kalau sudi join k,, :D
    http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/hana-radzi-first-give-away.html

    ReplyDelete
  7. muja tag kat ga,, kalau sudi singgah k :D
    http://mujadafewa.blogspot.com/2011/12/hana-radzi-first-give-away.html

    ReplyDelete
  8. Menarik ... tapi kadang2 idea ada, ayat itu yang malas nak taip atau idea yang keluar tak mampu ditulis dengan baik melalui tulisan ... ^_^

    ReplyDelete
  9. Cik Bunny memang baik hatiiiii nak kongsi tipss .
    Hee ,
    ><

    ReplyDelete
  10. tips mudah. nak atau tak nak je ikut kan. ;)

    ReplyDelete
  11. ini yg selalu terjadi pada akak heeeee

    ReplyDelete
  12. sgt berguna untuk saya.. nice sharing sis.. :)

    ReplyDelete
  13. Slm cik b best3 mohon share tkasih (:

    ReplyDelete