For You ^_^

Monday, December 24, 2012

Tips Gel Eyeliner, berus dan False Lashes

Assalamualaikum dan hi,

minggu lepas saya dah share tips untuk lelaki, dan minggu ni nak share tips untuk perempuan lak. Makeup tips time! ^_^

Dalam banyak banyak eyeliner, gel eyeliner lah pilihan saya sebab seriously sangat tahan lama bila dipakai. Saya beli gel tu kat Cosway. Teringat masa cuti musim hari raya dari pagi sampai malam beraya, gel tu still tahan sama dari awal beraya. Pakai je terus kering dan terang, lagipun tiada efek bila terkena kesan pada kelopak mata! But as we know secara am gel eyeliner tu cepat keras. It's true bila time pakai terus tutup cepat cepat sebab takut cepat keras. Ada sampai bila gel dah keras nak terus buang juga tak guna kan.

So cara terbaik ialah.....

 sekali pandang rasanya dah tau kan apa benda yang saya tunjuk. Yes, baby oil ^_^

 drop sikit je. tak perlu banyak sangat.

Selain mencairkan semula eyeliner, baby oil pun ada kegunaan lain jugak. Selalunya kita bersihkan berus mekap guna remove mekap, begitu juga dengan baby oil. Kita dapat bersihkan berus eyeliner dengan baby oil. Tapi sebelum tu sila guna tisu baru lagi bersih bukan tuala baru mahupun kapas baru.

drop sedikit baby oil kat tisu then barulah lapkan berus terpakai secara pelahan agar berus tak gugur k =_= lepas tu, lap dengan tisu kering untuk hilangkan kesan minyak pada berus. Nanti melembut semula...

Begitu juga untuk False lashes atau lebih tepat bulu mata palsu. wah, banyak juga kegunaan baby oil dengan mekap eh!

dalam proses pembersihan, tipu =_=

Lepas dah pakai dan sebelum disimpan, untuk memudahkan lagi buang bekas maskara atau eyeliner, drop sedikit baby oil  kat jari korang then ramas dengan pelahan agar bulu mata tak tercabut. Jangan lupa buang pelekatnya sekali. Lepas tu barulah lap dengan tisu kering.


Lastly, selamat mencuba.....
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



6 comments:

  1. saya ada tag awak dlm post Fivers Hijabis Giveaway by MV , otw nak post , nnt tngok ya ?

    ReplyDelete
  2. next time boleh try utk eyeliner tu. thnx sharing!

    ReplyDelete
  3. good info dear, ingt false eyelashes pakai buang je, rupanye leh cuci..;), gel eyeliner sis not yt try..maybe later;)

    folow u now;)

    ReplyDelete
  4. wow..thanx..baru tau guna baby oil..sye guna makeup remover je..thanx sgt2 :)

    ReplyDelete