For You ^_^

Monday, January 28, 2013

Sampai Bila Asyik Benci Orang?!

Assalamualaikum dan hi,

Benci, sudah lumrah manusia.Kita tak mudah nak puaskan hati semua orang. Haters hadir tak kira masa senang mahupun susah. Kadangkala blogger fames atau tak fames pun ada haters. Maka tak heran kita dah biasa dengar dan alami sendiri. Inilah hidup, tak semuanya bagus.

Sepanjang berblogging, dah bermacam-macam perkara yang tak dijangka ku hadapi. Ada yang hantam caci maki, kutuk mengutuk, dengki, menjatuhkan semangat, siap bodek macam nak minta tutup blog lagi 0_o Itulah pengalaman. Mujurlah my family, rakan-rakan dan blogger lain masih support dan tabahkan hati. As we know benda macam ni tak sepatutnya dilayan langsung.

BENCI
judge
dendam
kepuasan
tuduh menuduh
cemburu
panas hati
sakit hati
gosip
memburukan keadaan
pelemah semangat
pembakar semangat
tidak menyenangkan
buang tebiat (yang ni tak ingat mati =_=)

Dalam iklan, ingatlah orang yang tersayang tapi hakikatnya ingatlah orang yang terbenci. Memang kalau kita rasa benci membenci pada masa yang sama mampu menyakitkan hati sendiri. Some haters tak boleh dibawa berunding langsung. Sini aku reply. Open your mind luas-luas....


susah sangat ke saling bermaafan?
maaf, sesuatu yang boleh mengubah keadaan walaupun nampak biasa kita dengar. Ya, memang nampak biasa.senang cakap, tapi susah buat. Itulah kenyataan. Imagine hidup atas dunia TANPA maaf, makin banyak kita benci orang, makin beban ke akhirat. Eh, ingat beban ni ringan ke? siapa yang susah? ha jawablah sendiri. Tak payah sangatla nak set masa hari raya la, tunggu seru la baru nak minta maaf. Padahal tengok keadaan bila bila masa kita boleh minta maaf dan maafkan orang. Bila orang nak minta maaf kat kita, maka cubalah untuk terima kemaafan mereka walau perasaan benci juga masih belum hilang. Usah menilai keikhlasan lagipun ikhlas atau tak, itu urusan dia dan Allah S.W.T. part ni aku tak nak sentuh! Sedangkan pemaaf itulah sifat nabi. Kita? pandai-pandailah nak jawab.
 



my guru bubz says,
Stop Negativity, Stop Hating!
Did you know jalan ke arah positive itulah mengajar kita menjadi lebih matang. Jadi orang yang selalu fikir negatif tu tak matang lah ye? sobs....0_o just be positive setakat mampu. Elakkan pandang apa yang negatif pada diri diorang. Ingatlah kekadang ada kebaikan jugak yang diorang pernah buat kat kita.  Kalau asyik benci kat orang, apatah lagi makin benci sangat, apa kita dapat? makin stress, mental breakdown atau darah tinggi makinlah besar peluang untuk datang menyerang. Perasaan camni juga mampu menghalang untuk bergembira.  Just forgive, berdoa, smile and trying to enjoy yourself Insyaallah hati yang sakit jadi lega =)

Sekurang-kurangnya BELAJAR dari kesilapan
secara am , manusia takkan mudah lari dari kesilapan. Bila bila masa manusia boleh berubah. Kalau boleh, elakkan hidup terus ungkit masalah yang dah lepas. lepas itu biarlah lepas dan jangan ulangi dan timbulkan lagi masalah yang dah lepas. Saya sendiri pun tipulah tak pernah buat silap. Begitu juga dengan korang. Malah, saya juga manusia sendiri pun ada perasaan marah dan benci. I'm trying to avoid it. That's why aku tak nak layan haters lebih lebih. Nak bagi nasihat/tegur kat orang, tak salah TAPI kena betul caranya. Jangan difikir teguran kita ni diterima atau tak. Lebih lebih lagi mencari kesilapan orang lain demi kepentingan diri, always happen!

Bersyukur
bersyukurlah masih diberi peluang bernafas di bumi milik Allah. Allah S.W.T bagi peluang kita untuk teruskan hidup and basically to say buat amalan baik agar dirahmati dan diberkati Allah S.W.T.  so why you use your life to cari dosa hentam orang lain? dah tahu benda camni sia-sia tapi kenapa masih buat? cara gini belum tentu membawa jalan penyelesaian malah memburukkan lagi keadaan =_=  bersyukurlah kita ada akal tahu nak bezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Tapi kenapa masih ada pilih yang buruk? seriously hidup ini pelik 0_o Usah benci hanya sebab cemburu dengan kelebihan orang lain. setiap manusia masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Itu semua rezeki beb. Allah beri rezeki tolonglah reti bersyukur! bersyukurlah dengan apa yang ada. Makan minum cukup,tempat tinggal, dapat buka internet tapi gunakan untuk cari penyakit orang lain. *facepalm =_= Nway, aku lebih bersyukur hati tabah dan bersabar dah puas berdepan dengan haters. Cara paling senang mengingati kita jadi lebih bersyukur adalah ingat orang yang lebih susah dari kita.

google

"Pintu hati belum terbuka untuk cuba berhenti caci maki, kutuk mengutuk, benci membenci, menyakiti hati orang lain....Jangan risau, pintu neraka menunggu kamu"
woot woot 0_0


Bagi korang yang baca entri ni, masih dok benci membenci, cubalah hentikan perasaan benci tu. keep calm and sabar. Bagi haters yang baca entri ni, aku mohon maaf sekiranya aku pernah buat silap dan cara menegur di atas agak mengguris hati korang. Hanya sekadar untuk peringatan kita semua. Kalau masih menyampah, cakap aku berlagak alim itu terpulanglah. If you're haters dan rasa sudi nak minta maaf kat aku, tak kisah la minta maaf walau dalam keadaan menyamar jadi anon ke tak,  Insyaallah aku cuba terima =) Tapi janji jangan buat lagi. At least nak tolong untuk akhirat korang jugak. tak nak sudah =p Usah menunggu siapa haters kita sebenarnya, cukuplah biar Allah S.W.T yang menentukan. Bagi mereka yang suka menyakiti hati atau psycho/menguji tahap kesabaran orang lain, silalah bertaubat. Aku puas jumpa orang macam ni! Kita sebenarnya diuji Allah S.W.T.



"saya bukanlah yang terbaik. Namun saya belajar dan berusaha untuk beri yang terbaik dan.......menjadi yang terbaik....Semoga hari ini kita semua murah hati dan banyak memuji dan hentikan mengeji....Insyaallah" #copypastefromfacebook

my bro asked:
kalau kita benci sangat kat orang, 
kenapa Tuhan masih tak tarik nyawa orang yang kita benci?

renung-renungkanlah.....

P/S: lain orang, lain pendapat but.....how about fakers? sobs........... >.<
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



14 comments:

  1. nice blog..singgah n follow..
    jom terjah blog http://diariaishah87.blogspot.com/ follow sekali yer.. :)

    ReplyDelete
  2. peace no war....bak kata the Beatles "all you need is love" hehe...
    By

    ReplyDelete
  3. nice entry . membuat iqa muhasabah diri sndiri,, trima kasih ats nasihat yg sgt2 bermanfaat. =)

    ReplyDelete
  4. suka baca .. entri penuh makna :)

    ReplyDelete
  5. suka baca .. entri penuh makna :)

    ReplyDelete
  6. btul2...
    buang masa je nak membenci...
    klau balas dendam pun..
    kdg2 bukan kita rasa lagi lega..
    sebaliknya menjadikan diri kita sama je dgn org yg kita benci...
    seboleh mungkin berikanlah kemaafan...
    kemaafan itu indah .. dari hati yg benar2 ikhlas
    :)

    ReplyDelete
  7. nice entry..so,xperlu ade sifat benci nya

    ReplyDelete
  8. perasaan benci tu sbnrnya boleh buat kita jadi sgt tidak tenteram. hu'uh...

    ReplyDelete
  9. betul tu. lagipon bukan ada pekdah dok benci kat orang ni.hmmmm

    ReplyDelete
  10. stop benci membenci. xsuka lar cam nie.

    ReplyDelete
  11. Dtg melawat Cik Bunny :) ceria2 slalu k ^__^

    ReplyDelete
  12. Haters everywhere. Tapi daru sudut positif, haters ni bagus jugak. Sebab haters, kita tahu kita diperhatikan. Sebab haters, kita berusaha jadi lebih baik.

    ReplyDelete
  13. wau... the best entri..
    nice...

    http://gadismerahjingga.blogspot.com/

    ReplyDelete