For You ^_^

Monday, February 18, 2013

Kesilapan Harian Kulit Berminyak

99% gambar ni takde kaitan dengan entri ni. Pretty? bukan dia jantan ke? sobs =_=


Assalamualaikum dan hi,
Jenis kulit muka setiap orang tak sama. I got oily face. kata orang kalo kulit muka berminyak lambat berkedut, really? hehe..... itu la tak pasal-pasal muka aku ni macam masih budak sekolah di mata orang lain, muntah pelangi sat -.-

Setiap manusia pernah buat kesilapan. Begitu juga penjagaan kulit muka yang berminyak. Seharian buat silap maka berlakulah kesan terhadap kulit berminyak.

Pemakanan
in expectation kurangkan makan makanan berminyak but in reality terlebih makan makanan berminyak. especially ayam goreng dan yeah,aku mengaku. Aku dan ayam goreng sukar dipisahkan =_= kecuali memang takde mood nak ayam goreng. Tapi kalau boleh, cuba elakkan makan makanan yang berminyak. kalau terdesak like me ketagih ayam goreng, masak guna minyak berkhasiat.contohnya, olive oil. selalu tak guna olive oil. diamlah >.<

Kosmetik & Skin Care
setiap kali nak beli barang mekap dan skin care,cerewet mode activated! Memang mesti pandang oily free. Beli produk macam ni kena sesuai ikut muka. Try produk baru, bila dah sesuai, teruskan. Lainlah kalau hadiah. Main pakai je. Pernah jugak ar terima hadiah remove mekap oily. Bila try bukan sahaja mekap dibuang, muka berminyak ni makin mendatang. Next time tak nak try lagi.  Aku terima satu sample bb cream berjenama(oily punya) then main pakai je dan keluar beraya masa tu. Lama kelamaan, muka minyak dikesan ketika beraya rumah orang. damn!!!! .Yeah, padah tak baca ingredient =_=

Pencuci Muka
seperti di atas. Pilih pencuci muka tertulis oily free. Masa umur 13-14 tahun guna produk lain. Masa tu jugak belum tahu menahu pasal penjagaan kulit muka dan jenis produk yang sesuai dengan kulit muka. Main pakai je. Kulit putih mulus gebus dek terpengaruh dengan iklan, nak ikut jugak tanpa fikir panjang. Akibatnya paham-paham jela. Sejak dah tahu pasal penjagaan kulit muka, baru tukar produk lain dan cari yang betul-betul sesuai iaitu oily free untuk kulit muka berminyak. Bila dah sesuai, elakkan kerap tukar produk pencuci muka.

Emosi
terutamanya panas baran dan cepat melatah. Payah nak kawal emosi kalau hati dah meletup. Tambahan pula bila stress. Stress adalah perkara yang agak sukar diatasi bila ada masalah sama ada kecil mahupun besar. Kadangkala stress jugak boleh memberi kesan buruk terhadap kulit berminyak sebab kulit berminyak ni senang tumbuh jerawat. Tumbuh jerawat, tumbuh stress =_=" How to handle? click Tips Kurangkan Stress Korang style Cik Bunny

P/S: my ex biology teacher said, kalau dahi kita tak berminyak, alamatnya kita cepat tua. Oh,ya?
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



24 comments:

  1. kulit kepala kering ...ada tips tak?

    ReplyDelete
  2. Tips yang baik.. Memang Wan ada masalah dengan kulit berminyak, banyak dah produk Wan cuba, tetapi tak mendatangkan kesan.. Memang nampak ketara bila time lepas snap gambar, ya allah, banyak nya minyak dekat muka, terpaksa lap sikit then snap balik.

    p/s : pemakanan memang punca utama,sama la memang gila dengan ayam goreng.. hahaha

    ReplyDelete
  3. Susah betul nak handle masalah kulit berminyak nie. Tapi takpe, tak mahu stress2. Kulit berminyak pon membantu melembapkan kulit. hihi

    ReplyDelete
  4. ouhh yeah muka kita pun sama jenis berminyak -.- thanks for info :D

    ReplyDelete
  5. ika pun ada masalah muka berminyak,,
    mungkin sebb selalu makan mknn yg berminyak,,
    tapi yg paling teruknya jerawat batu,,
    bncinya,, lain kali kalau ada masa buat tips hilangkan jerawat batu,,ehehe,,:D nice entry,,

    ReplyDelete
  6. @Phat
    @keyboard menaip
    ok noted, tq for request =)

    @Irwan Alessa
    geng ayam goreng juga XD

    @Mieya Atiera
    yup, kadangkala betul =)

    @Naurah
    ur welcome

    ReplyDelete
  7. wah..info yg menarik..sbb sy pun mengalami keadaan sedemikian rupa..hurmm

    ReplyDelete
  8. Kalau dahi berminyak cepat tua, kalau idung camner pulak.. :D

    ReplyDelete
  9. btol3... bab mkn tu plg penting sbb biler tgk mknan sedap jer trus lupe.. hehehehe

    ReplyDelete
  10. ohh...waktu muda mudi dok asrama dulu memang ala-ala gedik jek try sume cosmetics yg member pakai. esp ponds.. iklan zizan nin n melissa punya pasal.keke... sekarang byk sgt effect yg x elok.hadoi.nway..thnx for the info..pasal makanan paling susah sekali nk elak-elak.hadoiyai

    ReplyDelete
  11. dulu pun muka sy memang berminyak gak tp sb kan control makan time berdiet tu amalkan produk shaklee alhamdulliah kurang dah minyaknya....

    ReplyDelete
  12. Lol macam mana tahu rabbit tu jantan? =.=

    ReplyDelete
  13. tambah2 lagi kalu terpaksa berjemur bawah cahaya matahari T_T

    hehe. thanks :D

    ReplyDelete
  14. tips yang bagus ni... saya tak pernah pakai make up.. kalau makeup dlam seminggu tu kulit berminyak je...
    sensitif kulit ni...

    http://sitiatikah.com

    ReplyDelete
  15. btul.. skincare product memainkan peranan yg sgt penting...
    alhamdulillah... dgn pencuci dan toner and cream yg baru ni...
    muka AmiRini dh kurang berminyak serta jerawat..
    btw, thank you for saring...

    ReplyDelete
  16. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  17. kulit momoy jenis combination + sensitif
    any suggestion dear ?

    ReplyDelete
  18. salam all,
    quite interesting baca comment u all..never ending story laa..
    don't worry u guys, kulit berminyak ni laa anti penuaan tau! wait until u guys dah umur 30keatas..ha jam tu.. baru sibuk nak minyak naturally!choose the right skincare tu perlu BUT dont jump to conclusion if u ada minyak kat muka n jerawat tu dah consider kulit berminyak.. mesti ada caranya nak tahukan.. tak laa main belasah je beli produk nanti...
    nak Tanya kat sini brapa ramai kulit berminyak pakai cleanser berbuih sebab nak hilangkan minyak??
    If u have anything nak Tanya about skin. let me know.. Insyaallah, mana yang I tahu tu I tolong jawabkan.

    Credit to Tuantanah, fahima

    ReplyDelete
  19. Kalu muka berminyak lambat kedut saya rela je. Hehe

    ReplyDelete
  20. Kalu muka berminyak lambat kedut saya rela je. Hehe

    ReplyDelete