For You ^_^

Monday, February 25, 2013

Muka Bertopeng dan Random Tips

Assalamualaikum dan hi,

Topeng muka atau muka bertopeng =_= adalah salah satu cara penjagaan muka dengan baik dan sihat. Siapa tak nak kulit muka yang bersih, segar dan dan berseri-seri gitu.Oh, gitu gitu la sangat =p
Saya lebih selesa pakai mask pada waktu malam sambil baring atas katil dan listen to kpop song. Muntah alien detected XD

google

Saya try pakai Barrier Repair Mask. Harga pasaran mask ni ialah sekitar RM20-RM30 untuk 5pcs. Wah, mahal murah nya =_=


sebelum pakai Barrier Repair Mask

This pic muka lepas basuh air. tekde main mekap mekap. konon nya control natural beauty...hohohoho =_=
Tip: Make sure basuh muka setiap kali sebelum pakai mask. Lagi satu, elakkan pakai selalu sebab takut muka jadi nipis kot melainkan mask dah tertulis untuk kegunaan harian atau daily mask.

baby look at me, me look at you....lalalalalala =_=

biarkan ia dekat muka selama 5-10 tahun minit.


mereka pun pakai juga tapi....
mengapakah mataku tertumpu pada rambut mereka dek aiskrim dari mask? =_=
maaf, tumpang pinjam gambar anda XD


selepas pakai Barrier Repair Mask
Lepas buka, urut- urutkanlah kat muka dengan berus gigi tangan. Muka nampak segar bugar je setiap kali lepas pakai mask. Muka berminyak dah kurang. Cautions. mask dipakai untuk sekali je, bukan diguna semula. Juga pastikan mask tersebut serasi dengan kulit muka kita. kalau tak...............terimalah akibatnya =p


End topic. Now for random tips.

Questions from Blogger:

1. kulit kepala kering ...ada tips tak?
le me: Selalunya kulit kepala kering mudah dapat kelemumur. Saya sendiri pun pernah kena. Alhamdullilah sekarang ni dah kurang. Caranya pilih syampu untuk kulit kepala kering atau anti-kelemumur. Scrub dan urutkan kepala sambil bersyampu supaya syampu menyerap ke kulit kepala. Biarkan selama kurang seminit dan bilas dengan air. Amalkan selalu. lama-kelamaan kulit kepala ok. Jangan lupa makan sayur-sayuran dan buah-buahan(nasihat utama XD) Guna syampu 2-3 kali seminggu. Kalau guna selalu tak pasal-pasal kelemumur kembali troll kita lak =_=

2. tips hilangkan jerawat batu?
le me: saya tak pernah ada jerawat batu tapi ayah saya selalu kena. Sekarang muka dia dah ok. Dia cakap banyakkan makan buah-buahan. Elakkan kerap sentuh dan picit jerawat tu. Kalau terpecah keluar nanah, cepat-cepat lapkan ia sebab kalau terkena pada kulit muka maybe lagi teruk. Sekiranya bertambah serius, sebaiknya pergi jumpa doktor.

3. hilangkan jerawat ada petua tak?
le me: tidak dinafikan, jerawat adalah masalah harian remaja tanpa mengira lelaki mahupun perempuan. Maka tipulah cakap saya tak pernah ada jerawat. Sekarang ni dah ada dah pencuci muka untuk lelaki ada jerawat, jadi pilih pencuci muka khas untuk masalah jerawat. Banyakkan minum air suam atau mineral untuk membuang segala kotoran dan sisa toksin dalam badan dan pada masa yang sama membantu atasi masalah jerawat.

P/S: maaf kalau lambat balas =( harap tips yang saya bagi membantu korang =)



Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



11 comments:

  1. rajinnyer jage kulit muke.. neways thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. tq tipsnya,,nk tya np klau kita guna pmbrsih muka rasa gatAl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin produk pembersih muka tidak serasi dengan kulit muka. cuba tukar produk lain tapi sebelum tu kita kena tahu jenis kulit muka =)

      Delete
  3. wah..rajinnye :) saye seminggu skali pun blum tentu pakai mask segala bagai 2..hehe :)

    jemput singgah entri baru :)
    http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/02/tips-berhenti-merokok.html

    jemput like sini juge ye :)
    http://www.facebook.com/pages/noraqilahjoharidotcom/267245240052274?ref=hl

    ReplyDelete