For You ^_^

Monday, February 11, 2013

Padah Jadi FAKERS!

Assalamualaikum dan hi,

google

Fakers sebenarnya banyak maksud (sila nyatakan jika faham) Tapi untuk entry ni merujuk kepada fakers yang masih menyamar melalui social media(fb, twitter, blog, chatbox etc...) sebab ramai yang mengadu pasal ni. Saya faham perasaan dengan mangsa fakers. According from what I found from my facebook & twitter, fakers lebih dibenci dari haters 0_o Kalau setakat guna gambar idola atau orang lain sebagai gambar hiasan or profile pic dan mengaku bukan dia takpela. Tapi kalau dah sampai menyamar dan berlakon jadi dia itu maka berlakulah drama king atau queen akibatnya............

1) Easily Terima Saham Dosa
Paling top dan paling basically jadi faker paling easily terima saham dosa. Menyamar, memburukkan dan mempermainkan orang lain, makin banyak menipu ramai orang, makin banyaklah dosa dapat. Apatah lagi gambar atau video tak tutup aurat, dapat komisen dosa kerana menayang gambar atau video tersebut. Paling bahaya fitnah orang. Betapa mudahnya dapat dosa hanya jadi faker. Tu belum kira lagi dosa-dosa yang lain. sobs... >.<

2) akal jadi tak berakal
Open your mind. Ada akal, tahu bagaimana jadi fakers dan secara am perbuatan ni tak bagus tapi sayang gunakan akal dengan melakukan perkara tersebut. Usia kian meningkat sepatutnya belajar untuk menjadi lebih matang bukannya lebih kebudak-budakan. Tak berakal ma =_=


anyone can be like budak pelik and buat pelik dan goyang everyday 100%? keke


3) Hidup tak tenteram, keliru & mengelabah
usah mangsa faker yang tak tenteram, malah jadi faker lebih lagi tak tenteram. Kita takkan mudah jadi orang lain. Seolah-olah terikat dan kurang kebebasan diri. Bila berkomunikasi dengan orang lain, kadangkala boleh jadi keliru sebab tak semua mampu dijawab sepenuhnya. Bila dah kantoi itu faker baru mula mengelabah. Silap haribulan boleh jadi jenayah cyber. Cuba bayangkan mangsa report polis, itu dah jadi kes serious so siapa susah? cari kesilapan orang lain untuk cover kesalahan sendiri? atau nak lari? *doublefacepalm

4) Maruah Terjejas
Walaupun muka sorok entah kemana TAPI bila segala kutukan yang dilemparkan oleh orang lain......tak rasa dihina ke? menyamar, berlakon dan memburukkan orang lain, tak rasa malu ke? Baik fikir lebih 3 kali sama ada boleh menjatuhkan maruah diri walaupun orang lain tak nampak, tapi Allah nampak. Bukan maruah batin je.

5) Rugi Besar
selain diatas, banyak lagi rugi jadi fakers. antaranya:
  • buang masa: Daripada duduk jadi faker, baik keluar rumah dan cari rezeki halal. Atau dah dapat internet baik berniaga online. kalau kita terus berusaha, ada jugak membuahkan hasil dari usaha faker, apa dapat? kalau setakat hiasan jumlah friends di fb boleh bawa ke kubur? renung-renungkanlah
  • buang duit: do you kesian ibubapa bayar bil internet but you use this internet to be fake people? kalau duit sendiri why u no use to buy modal dan berniaga secara halal? or sedekah & zakat?
  • mangsa faker lebih famous: secara langsung mangsa faker jadi lebih famous kerana faker sudi memberikan tenaga untuk promote mangsanya sama ada secara baik dan buruk. Yang buruk, jangan sedih, yang pasti ada hikmah disebalik apa yang terjadi...
  • tak kekal: asyik menyamar dan menipu lama kelamaan terkantoi juga tak guna. tak ke rugi namanya =_=
  • hilang kasih: kalau biasakan diri dengan berbohong dan menipu boleh memyebabkan hilang kasih pada orang. Itu baru hilang kasih dengan manusia. Bagaimana pula kalau hilang kasih dengan Tuhan?
tumblr


Saya mohon maaf jika kata-kata mengguris hati korang. Sekadar peringatan untuk kita semua. Benda macam ni minta dijauhkan kerana ia adalah ciri-ciri munafik. Apa yang saya jelaskan disini untuk kebaikan korang jugak. Kepada fakers, silalah berhenti dan bertaubat sebelum perkara tidak diingini benar-benar berlaku. Please be yourself, tak susah pun. Belajarlah berani berdepan dengan orang lain. Ingat, dosa dengan Allah, boleh dimaafkan TAPI dosa dengan manusia tidaklah semudah yang disangkakan selagi tidak dimaafkan. Makin banyak cari nahas kat orang lain, makin rumit untuk maafkan orang. Apa ingat neraka ni best ke sampai dok menyamar dan memburukkan orang lain? Don't do it =_=

google


Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



10 comments:

  1. totally agree! mya pun perna rasa taau :( siap mengaku pulak tu. tak pasai pasai mya dituduh ramapas boyfren orang :'/

    ReplyDelete
  2. wow ! nice entry . betul tu . tak de faedah langsung jadi fakers ni

    ReplyDelete
  3. skrg..makin menjadi2 faker di laman sosial...

    ReplyDelete
  4. Nice entry + info ^_^
    Sekarang nie, makin menjadi-jadi fakers nie kan ^_^

    ReplyDelete
  5. Ramai yang jadi Fakers demi kepentingan diri sekarang nie. Walhal jadi fakers bukan leh pape pun.. Allah dah cipta makhluk ini cantik2 belaka tetap juga jadi nak jadi Fakers. Adoiii -..- Manusia oh manusiaa

    ReplyDelete
  6. entah apa yang best jadi faker entah

    ReplyDelete
  7. Salam. Saya da follow awak, feels free to follow me back http://iamieda.blogspot.com/

    ReplyDelete