For You ^_^

Monday, March 11, 2013

Tips Daun Sup dan Ketumbar Tahan Lama

Assalamualaikum dan hi,

Before this entry, I am not feeling well.....Ada selsema, ada batuk. Agaknya ni musim demam kot =_= Masa berhibur dengan mereka, selsema aku dah kurang. Bila dah habis, tetiba selsema datang kembali troll aku. kenapa?! oh, lupakan *bengang


Seriously tengok bubur nasi sangat sedap. Meleleh air liur hingga slurrpppp.... Inilah tipikal orang demam =_= Maka tak heranlah bila selera jadi jauh berbeza. Bubur nasi lebih sedap jika ditabur dengan daun sup atau daun ketumbar. Itu selera aku. Selera korang tak taulah tapi kalau belum cuba belum tentu lagi sedap atau tak ~keke

Sebut pasal daun sup dan daun ketumbar, jika kita potong kecil-kecil agak agaklah jika disimpan memang tak tahan lama walaupun dalam peti sejuk. Easily to say cepat layu. Mak cakap, kalau nak kasi daun sup atau daun ketumbar tu tahan lama, jemur daun-daun sup atau ketumbar yang dah dipotong kecil-kecil di bawah sinaran matahari terik. Biarkan sampai kering. Abaikan kalau rasa bm saya ni fail =_=



tapi saya jemur ia atas oven panas. masa tu mak wat kek. Hidup biar kreatif XD



dah kering. boleh simpan dalam peti sejuk lama-lama =) seminggu pun boleh guna kot
lepas masak, boleh lah tabur daun ketumbar atau daun sup dalam bubur nasi, sup ayam, sup ikan, etc...begitu juga dengan cucur. jangan risau, daun yang kering boleh segar balik ~keke

free doodle dah setel, share entri tips minggu ni dah siap, now i need to rest. wish me get well soon >.<


Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



8 comments:

  1. nice tips. memang daun sup tak taha lama... kadang tu nak guna 3 hari pun payah! thank you atas perkongsian!

    ReplyDelete
  2. nice tips..
    follow back yc..http://almudirarizqi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. baru tau. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  4. ini telah mbuatkan zam lapar.. huhu

    ReplyDelete