For You ^_^

Monday, April 8, 2013

Random Tips Penjagaan Smartphone

Assalamualaikum dan Hi,

Since dah ada telefon pintar baru yang bernama galaxy y, jadi sudah tentu kena dijaga dengan baik. Jadi, ingin menyempatkan diri nak berkongsi sikit pengetahuan dan tips untuk smartphone ni. Rindu pulak dengan telefon lama ~sobs~


A) Keselamatan (jika smartphone terjatuh)
untuk mengelakkan smartphone dari rosak ketika jatuh, sila pilih casing silikon dan lebih baik tebal punya. Atau casing dari bahan ala-ala getah. Lebih kurang macam tu lah. Casing ni dah cukup melindungi smartphone kita apabila terjatuh.  Elakkan pilih casing yang nipis dan keras serta yang mempunyai magnet sebab kadangkala magnet boleh menganggu LCD smartphone tersebut.

Tuan kedai baik hati terus kasi saya diskaun besar
sedangkan saya sendiri tak minta apa-apa diskaun ^_^


B) Clean touchscreen dari berdebu
Step 1: pastikan off telefon tersebut atau kalau rajin sangat boleh buka baterinya sekali.

Step 2: cucilah dengan air.(lupakan) Baru baru ni dah jumpa cara terbaik untuk menanggalkan debu-debu yang masih degil melekat kat screen. Jawapannya adalah guna sellotape transparent. Agak pelik kot bersihkan screen guna sellotape. Lain orang, lain cara =p


caranya just lekat tarik lekat tarik dan make sure lalukan secara lembut. Hasilnya seperti dibawah.

nampak kotor buat seketika tapi tak melekit

Step 3: akhir sekali, lapkan screen guna kain jenis microfiber. Selain lembut, malah microfiber tersebut mampu menanggalkan debu dengan mudah dan menjadikan screen telefon pintar lebih bersih! tak ada? sila beli satu =p

Why I choose microfiber?

google

hasil yang memuaskan
sememangnya bukan mudah sebenarnya nak jaga telefon canggih. sangat sensitif. Siapa ada benda ni memang akan faham situasi ni. Reti beli mahal-mahal, reti jaga baik-baik. Kepada anda yang ingin mencuba, selamat mencuba. kalau rosak, saya tak tanggung =p Sharing is caring.
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



10 comments:

  1. handfond kita jatuh and skrin rosak. sekarang dirawat di kedai . sedih!! :'( singgah baca entri saya ye http://ouhmylovely.blogspot.com/2013/04/im-coming-im-coming.html

    ReplyDelete
  2. tips yg bagus..thanks for sharing..:D

    ReplyDelete
  3. @najihahfara
    @Farra Kikibum

    you're welcome =)

    ReplyDelete
  4. jangan biarkan hp ada sedikit pun rosak, kalau dah rosak sikit, time memang mls nak jaga lagi

    ReplyDelete
  5. Pakai smart phone biasa saja.
    kalau pengguna iPhone maybe gila jaga...hahaha
    nice tips!

    ReplyDelete