For You ^_^

Monday, February 25, 2013

Muka Bertopeng dan Random Tips

Assalamualaikum dan hi,

Topeng muka atau muka bertopeng =_= adalah salah satu cara penjagaan muka dengan baik dan sihat. Siapa tak nak kulit muka yang bersih, segar dan dan berseri-seri gitu.Oh, gitu gitu la sangat =p
Saya lebih selesa pakai mask pada waktu malam sambil baring atas katil dan listen to kpop song. Muntah alien detected XD

google

Saya try pakai Barrier Repair Mask. Harga pasaran mask ni ialah sekitar RM20-RM30 untuk 5pcs. Wah, mahal murah nya =_=


sebelum pakai Barrier Repair Mask

This pic muka lepas basuh air. tekde main mekap mekap. konon nya control natural beauty...hohohoho =_=
Tip: Make sure basuh muka setiap kali sebelum pakai mask. Lagi satu, elakkan pakai selalu sebab takut muka jadi nipis kot melainkan mask dah tertulis untuk kegunaan harian atau daily mask.

baby look at me, me look at you....lalalalalala =_=

biarkan ia dekat muka selama 5-10 tahun minit.


mereka pun pakai juga tapi....
mengapakah mataku tertumpu pada rambut mereka dek aiskrim dari mask? =_=
maaf, tumpang pinjam gambar anda XD


selepas pakai Barrier Repair Mask
Lepas buka, urut- urutkanlah kat muka dengan berus gigi tangan. Muka nampak segar bugar je setiap kali lepas pakai mask. Muka berminyak dah kurang. Cautions. mask dipakai untuk sekali je, bukan diguna semula. Juga pastikan mask tersebut serasi dengan kulit muka kita. kalau tak...............terimalah akibatnya =p


End topic. Now for random tips.

Questions from Blogger:

1. kulit kepala kering ...ada tips tak?
le me: Selalunya kulit kepala kering mudah dapat kelemumur. Saya sendiri pun pernah kena. Alhamdullilah sekarang ni dah kurang. Caranya pilih syampu untuk kulit kepala kering atau anti-kelemumur. Scrub dan urutkan kepala sambil bersyampu supaya syampu menyerap ke kulit kepala. Biarkan selama kurang seminit dan bilas dengan air. Amalkan selalu. lama-kelamaan kulit kepala ok. Jangan lupa makan sayur-sayuran dan buah-buahan(nasihat utama XD) Guna syampu 2-3 kali seminggu. Kalau guna selalu tak pasal-pasal kelemumur kembali troll kita lak =_=

2. tips hilangkan jerawat batu?
le me: saya tak pernah ada jerawat batu tapi ayah saya selalu kena. Sekarang muka dia dah ok. Dia cakap banyakkan makan buah-buahan. Elakkan kerap sentuh dan picit jerawat tu. Kalau terpecah keluar nanah, cepat-cepat lapkan ia sebab kalau terkena pada kulit muka maybe lagi teruk. Sekiranya bertambah serius, sebaiknya pergi jumpa doktor.

3. hilangkan jerawat ada petua tak?
le me: tidak dinafikan, jerawat adalah masalah harian remaja tanpa mengira lelaki mahupun perempuan. Maka tipulah cakap saya tak pernah ada jerawat. Sekarang ni dah ada dah pencuci muka untuk lelaki ada jerawat, jadi pilih pencuci muka khas untuk masalah jerawat. Banyakkan minum air suam atau mineral untuk membuang segala kotoran dan sisa toksin dalam badan dan pada masa yang sama membantu atasi masalah jerawat.

P/S: maaf kalau lambat balas =( harap tips yang saya bagi membantu korang =)



Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



Monday, February 18, 2013

Kesilapan Harian Kulit Berminyak

99% gambar ni takde kaitan dengan entri ni. Pretty? bukan dia jantan ke? sobs =_=


Assalamualaikum dan hi,
Jenis kulit muka setiap orang tak sama. I got oily face. kata orang kalo kulit muka berminyak lambat berkedut, really? hehe..... itu la tak pasal-pasal muka aku ni macam masih budak sekolah di mata orang lain, muntah pelangi sat -.-

Setiap manusia pernah buat kesilapan. Begitu juga penjagaan kulit muka yang berminyak. Seharian buat silap maka berlakulah kesan terhadap kulit berminyak.

Pemakanan
in expectation kurangkan makan makanan berminyak but in reality terlebih makan makanan berminyak. especially ayam goreng dan yeah,aku mengaku. Aku dan ayam goreng sukar dipisahkan =_= kecuali memang takde mood nak ayam goreng. Tapi kalau boleh, cuba elakkan makan makanan yang berminyak. kalau terdesak like me ketagih ayam goreng, masak guna minyak berkhasiat.contohnya, olive oil. selalu tak guna olive oil. diamlah >.<

Kosmetik & Skin Care
setiap kali nak beli barang mekap dan skin care,cerewet mode activated! Memang mesti pandang oily free. Beli produk macam ni kena sesuai ikut muka. Try produk baru, bila dah sesuai, teruskan. Lainlah kalau hadiah. Main pakai je. Pernah jugak ar terima hadiah remove mekap oily. Bila try bukan sahaja mekap dibuang, muka berminyak ni makin mendatang. Next time tak nak try lagi.  Aku terima satu sample bb cream berjenama(oily punya) then main pakai je dan keluar beraya masa tu. Lama kelamaan, muka minyak dikesan ketika beraya rumah orang. damn!!!! .Yeah, padah tak baca ingredient =_=

Pencuci Muka
seperti di atas. Pilih pencuci muka tertulis oily free. Masa umur 13-14 tahun guna produk lain. Masa tu jugak belum tahu menahu pasal penjagaan kulit muka dan jenis produk yang sesuai dengan kulit muka. Main pakai je. Kulit putih mulus gebus dek terpengaruh dengan iklan, nak ikut jugak tanpa fikir panjang. Akibatnya paham-paham jela. Sejak dah tahu pasal penjagaan kulit muka, baru tukar produk lain dan cari yang betul-betul sesuai iaitu oily free untuk kulit muka berminyak. Bila dah sesuai, elakkan kerap tukar produk pencuci muka.

Emosi
terutamanya panas baran dan cepat melatah. Payah nak kawal emosi kalau hati dah meletup. Tambahan pula bila stress. Stress adalah perkara yang agak sukar diatasi bila ada masalah sama ada kecil mahupun besar. Kadangkala stress jugak boleh memberi kesan buruk terhadap kulit berminyak sebab kulit berminyak ni senang tumbuh jerawat. Tumbuh jerawat, tumbuh stress =_=" How to handle? click Tips Kurangkan Stress Korang style Cik Bunny

P/S: my ex biology teacher said, kalau dahi kita tak berminyak, alamatnya kita cepat tua. Oh,ya?
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



Thursday, February 14, 2013

Lagi "Lawa" Lagi Syiok!

Assalamualaikum dan hi,

Lagi syiok hingga menjilat jari *kesengalan terserlah benda-benda yang kita lihat rasa cantik memang susah nak kata tak cantik. Bertambah lawa bila dipakai. Malas nak citer panjang-panjang. Tak pasal-pasal lain difikir, lain jadi, maka lain lah pendapat XD

Here you go girls! sila cuci mata sekarang.............


Namanya HALF-MOON SHAWLS. 3 color punya. Bertambah lawa lagi confident bila dipakai. selanjutnya boleh rujuk sini: http://www.liyanaerythrina.my/2013/02/harga-promotions-untuk-shawls-halfmoon.html

Detail:
Material: Chiffon
Size : Length: 1.8 meter, width 30" Inch
PROMOTION PRICE : RM 35 EXCLUDE POSTAGE [tambah RM6 for postage]
NORMAL PRICE : RM 70 EXCLUDE POSTAGE




yang ni pulak Tudung Chiffon Premium 3 Layer. Selesa dan mudah dipakai. selanjutnya disini: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.535739939804256.125379.535493539828896&type=3

Detail:
Fabrics: Chiffon AAA Grade
Awning: Chiffon (Full cup)
Size: M
PROMOTION PRICE : RM 38 EXCLUDE POSTAGE
NORMAL PRICE : RM 45 EXCLUDE POSTAGE


Berminat? PM order di fanpage http://www.facebook.com/messages/535493539828896

P/S: Disable comment. sebarang pertanyaan, tempahan atau komen,
Fanpage: http://www.facebook.com/pages/iHouse/535493539828896
Blog: http://www.liyanaerythrina.my/
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



Monday, February 11, 2013

Padah Jadi FAKERS!

Assalamualaikum dan hi,

google

Fakers sebenarnya banyak maksud (sila nyatakan jika faham) Tapi untuk entry ni merujuk kepada fakers yang masih menyamar melalui social media(fb, twitter, blog, chatbox etc...) sebab ramai yang mengadu pasal ni. Saya faham perasaan dengan mangsa fakers. According from what I found from my facebook & twitter, fakers lebih dibenci dari haters 0_o Kalau setakat guna gambar idola atau orang lain sebagai gambar hiasan or profile pic dan mengaku bukan dia takpela. Tapi kalau dah sampai menyamar dan berlakon jadi dia itu maka berlakulah drama king atau queen akibatnya............

1) Easily Terima Saham Dosa
Paling top dan paling basically jadi faker paling easily terima saham dosa. Menyamar, memburukkan dan mempermainkan orang lain, makin banyak menipu ramai orang, makin banyaklah dosa dapat. Apatah lagi gambar atau video tak tutup aurat, dapat komisen dosa kerana menayang gambar atau video tersebut. Paling bahaya fitnah orang. Betapa mudahnya dapat dosa hanya jadi faker. Tu belum kira lagi dosa-dosa yang lain. sobs... >.<

2) akal jadi tak berakal
Open your mind. Ada akal, tahu bagaimana jadi fakers dan secara am perbuatan ni tak bagus tapi sayang gunakan akal dengan melakukan perkara tersebut. Usia kian meningkat sepatutnya belajar untuk menjadi lebih matang bukannya lebih kebudak-budakan. Tak berakal ma =_=


anyone can be like budak pelik and buat pelik dan goyang everyday 100%? keke


3) Hidup tak tenteram, keliru & mengelabah
usah mangsa faker yang tak tenteram, malah jadi faker lebih lagi tak tenteram. Kita takkan mudah jadi orang lain. Seolah-olah terikat dan kurang kebebasan diri. Bila berkomunikasi dengan orang lain, kadangkala boleh jadi keliru sebab tak semua mampu dijawab sepenuhnya. Bila dah kantoi itu faker baru mula mengelabah. Silap haribulan boleh jadi jenayah cyber. Cuba bayangkan mangsa report polis, itu dah jadi kes serious so siapa susah? cari kesilapan orang lain untuk cover kesalahan sendiri? atau nak lari? *doublefacepalm

4) Maruah Terjejas
Walaupun muka sorok entah kemana TAPI bila segala kutukan yang dilemparkan oleh orang lain......tak rasa dihina ke? menyamar, berlakon dan memburukkan orang lain, tak rasa malu ke? Baik fikir lebih 3 kali sama ada boleh menjatuhkan maruah diri walaupun orang lain tak nampak, tapi Allah nampak. Bukan maruah batin je.

5) Rugi Besar
selain diatas, banyak lagi rugi jadi fakers. antaranya:
  • buang masa: Daripada duduk jadi faker, baik keluar rumah dan cari rezeki halal. Atau dah dapat internet baik berniaga online. kalau kita terus berusaha, ada jugak membuahkan hasil dari usaha faker, apa dapat? kalau setakat hiasan jumlah friends di fb boleh bawa ke kubur? renung-renungkanlah
  • buang duit: do you kesian ibubapa bayar bil internet but you use this internet to be fake people? kalau duit sendiri why u no use to buy modal dan berniaga secara halal? or sedekah & zakat?
  • mangsa faker lebih famous: secara langsung mangsa faker jadi lebih famous kerana faker sudi memberikan tenaga untuk promote mangsanya sama ada secara baik dan buruk. Yang buruk, jangan sedih, yang pasti ada hikmah disebalik apa yang terjadi...
  • tak kekal: asyik menyamar dan menipu lama kelamaan terkantoi juga tak guna. tak ke rugi namanya =_=
  • hilang kasih: kalau biasakan diri dengan berbohong dan menipu boleh memyebabkan hilang kasih pada orang. Itu baru hilang kasih dengan manusia. Bagaimana pula kalau hilang kasih dengan Tuhan?
tumblr


Saya mohon maaf jika kata-kata mengguris hati korang. Sekadar peringatan untuk kita semua. Benda macam ni minta dijauhkan kerana ia adalah ciri-ciri munafik. Apa yang saya jelaskan disini untuk kebaikan korang jugak. Kepada fakers, silalah berhenti dan bertaubat sebelum perkara tidak diingini benar-benar berlaku. Please be yourself, tak susah pun. Belajarlah berani berdepan dengan orang lain. Ingat, dosa dengan Allah, boleh dimaafkan TAPI dosa dengan manusia tidaklah semudah yang disangkakan selagi tidak dimaafkan. Makin banyak cari nahas kat orang lain, makin rumit untuk maafkan orang. Apa ingat neraka ni best ke sampai dok menyamar dan memburukkan orang lain? Don't do it =_=

google


Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



Monday, February 4, 2013

Domokun Versi Kek Lapis


Assalamualaikum dan hi,
Perayaan Tahun Baru Cina (CNY) tak lama lagi. And of course kek lapis sentiasa dibuka tak kira musim perayaan mahupun hari biasa. Kebanyakan customer beli kek sebelum musim cuti.

Sekarang ni dah kembali lagi kek lapis Domokun. Actually kek ni dibuat kali pertama seawal tahun 2011. Yeah, 3 years! Diinspirasi dari Domokun. Masa tu memang musim Domokun dah =_= Kebelakangan ni dah jarang orang jual kek macam ni.

Packaging: 
lut sinar, nipis dan mudah dilihat. Guna kotak bila dipos ~keke

dari jarak dekat

dari jarak jauh

Details:

Jenis kek: Kek Lapis Biasa
Perasa: Coklat, putih, merah hakikatnya perisa mint.
Size: 1/3: 20cm x 5.5cm x 7cm (More or less)
Harga: RM30
*price exclude postage



What I Like?
  • dibuat oleh pembuat kek lapis yang berpengalaman lebih dari 20 tahun ~keke
  • Design Domokun dan perisa mint sesuai dan menepati citarasa terutamanya kanak-kanak.
  • lembut bila disentuh dan dikunyah.
  • Warna cantik dan kualiti rasa mint yang tak terkata.
  • harga murah dan sangat berpatutan.
What I don't Like?
  • usually Domokun ada 4 gigi tapi memadangkan kek ni agak panjang so lebih dari 4 gigi.
  • untuk kek disimpan dalam peti sejuk, kebanyakkan kek lapis yang kami jual paling lama pun tahan lebih kurang 6 bulan tapi disebabkan ni kek mint jadi hanya tahan lebih kurang 3 bulan.
  • hard to get in Malaysia ~sobs....
Rating: 4/5

Jika serious berminat untuk order Kek Lapis Domokun, SMS ke 013-8480365 (Asiarose) atau email ke imafahima@yahoo.com


So, apa pendapat korang mengenai Kek Lapis Domokun?

Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



Friday, February 1, 2013

Hari Mengundi Blogger Sedunia

[STICKY POST]

Assalamualaikum dan hi,

Entri pertama tahun 2013 yang isinya agak mencabar sikit =_= Musim baru dengan musim mengundi baru. Dah macam pilihan raya.Usah bawa sepanduk lagi 0_0

Dipendekkan cerita, Blog Cik Bunny dicalonkan sebagai Favourite Lifestyle Blog di Malaysia Social Media Week (MSMW). So seperti biasa.......pepaham jela...sobs....sobs... >.<


How To Vote?
  1. Sign up MSMW kat http://www.socialmediaweek.com.my/2013/signup.php (skip jika dah daftar)
  2. kat email ada satu mesej dari MSMW dan disitu ada link untuk pengesahan so klik link tersebut dan login balik seperti biasa.
  3. pegi link sini http://www.socialmediaweek.com.my/2013/awards/category.php?id=17 , tekan ctrl + huruf F serentak dan cari link ni: inspirebunny.blogspot.com
  4. tekan butang vote like this pic:
before voting
after voting
sekiranya butang vote warna biru means korang dah undi blog ni but sekiranya butang vote warna hijau means korang masih belum vote blog ni.

Actually saya tak nak paksa korang vote blog ni. Vote this blog kalo rasa blog ni  terbaik untuk korang =) Thanks you so much for voting. Menang atau tak, yang penting I'll still keep improving my blog =) segala tips ada di sidebar. Feel free to read.....

P/S: for those yang pernah buat entri pasal blog Inspire Bunny, please contact me your link so saya letak link tersebut kat sidebar blog ni (They Post About Me! =D)
Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html