For You ^_^

Monday, June 2, 2014

Tips Kulit Putih Mulus? Jom Kongsi

Salam and Hi beauties,


"It's beautiful to look natural but needs makeup to look natural XD"

Itu semua sudah jadi tipikal kerana saya sendiri suka pada kecantikan, kemas dan nampak sihat. Juga termasuk pada kulit putih mulus(whitening) sebab ianya nampak bersih dan suci. Rasa tenang dan terus hilang stress melihatnya ~.~ so I want to share something that related for "whitening".


When I'm into kpop and go to B.A.P fandom topic, selalu tengok muka Jun Hong yang naturally memiliki kulit putih melepak XD ever tanpa flash camera and walau tanpa mekap sekalipun, he's still white as usual. Ramai fans tanya rahsia dan kenapa dia berwajah putih and he answered, "saya kekurangan warna lain selain putih". Meanwhile my first reaction when read what he says is =_="!!!!!! please don't make noona(kakak) have to pinching your chubby milky white cheek ~_~

Back to topic. Saya harap abaikan saja statement fangirling kat atas tu sebab setiap kali cerita pasal bab putih putih ni teringat kat budak ni XD ok, enough. Banyak cara sebenarnya untuk kelihatan kulit putih mulus tanpa mengira sama ada secara cepat atau lambat, mudah atau susah, moden atau traditional, yang penting dan utama adalah keselamatan dan kreatif. I mean, tidak memerlukan kos yang terlampau tinggi semata mata untuk whitening. Contohnya whitening dalam bentuk krim, lotion, sunblock, sabun, mask dan lain lain. Saya nak share pengalaman cara saya untuk memutihkan(whitening) kulit saya.

1. Mask


mask, antara skincare routine yang paling saya suka sebab banyak relak bila dipakai XD Saya dah cuba banyak whitening mask but mostly like temporary whitening, I mean lepas pakai mask dah whitening dan kerja seharian macam biasa. Bila time dah habis kerja dan tengok kat cermin, kulit wajah kembali seperti biasa. Itu sememangnya sudah menjadi masalah biasa.

2. soap

bukan 1 ketul sahaja, 2-4 ketul sabun keputihan dah cuba. Kadang kadang hasilnya sama pada mask, temporary whitening. I'm almost enjoying with bau harum sabun dan main buih than fikir bab whitening XD

3. Whitening bb cream / cc cream

sometimes need to careful bila pakai mekap terutamanya apply bb cream dan cc cream yang mengandungi whitening. Saya pernah pakai sekali kononnya sekadar nak cuba pun dah jadi mangsa mekeup disaster ,become too white than usual kan tak pasal pasal jadi perhatian orang lain =_=" Sejak hari tu kena fokus pada cara pemakaian mekap yang betul dengan krim whitening.

4. Edit Photo Application

selfie oh selfie....sometimes I need to edit gambar especially with natural face than makeup face kebanyakannya sebab my camera tak de flash and only have good quality pic. And sometimes pinjam camera mak yang ada flash and high quality. Jadi kalo nak edit gambar muka pun supaya gambar jadi lebih terang dan jelas. Not too much edit jadi terlampau putih macam hantu XD Boleh dikatakan agak leceh jugak gambar, edit dan upload. I just really hope snap pic and terus upload tanpa rasa was was pada tona wajah.

Setiap kali pakai product2 kecantikan dan makeup, sudah tentu ada kesan baik dan buruk. Sebab itulah setiap kali sebelum pakai mana mana product terutamanya first time pakai, make sure kenal pasti jenis kulit muka kita. Ntah berapa kali cakap benda yang sama. Saya pernah banyak kali cuba product skincare dan makeup terutamanya product tujuan untuk promote dalam blog, Alhamdullilah setakat ni kulit wajah saya masih okay dan jarang ada kesan sampingan.

p/s: Saya akan bakal menerima satu lagi rahsia kecantikan dan keputihan wajah, I'll update it soon ^_~............hint: paling latest untuk bulan Jun ini.

Apakah cara anda untuk memutihkan kulit wajah? jom komen dan share di sini =)


Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



3 comments:

  1. Erm..syukur hana memiliki kulit cerah tp kkdang kulit cerah ni naik jerawat sikit dah nampak dr jauh.huhu muka berminyak mmg sah2 nampak.hehe

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. nak natural beauty jom baca sini..http://inavitamin.blogspot.com/

    ReplyDelete