For You ^_^

Monday, September 1, 2014

New Hijab Tutorial: Wide Shawl 3 Lines by InspireBunny

Salam and hello beauties,


Masa buat teaser untuk Fanfan Ribbon Brooch, some of my readers suka dan request my hijab style ala 3 tingkat. Why 3 lines? sebab aku tak tau nak letak apa nama hijab bertingkat tingkat. Masa tu first time jugak try hijab ala 3 tingkat atau lebih senang nak panggil 3 lines (3 garisan). Pada mulanya hijab ni agak sedikit messy but need more to adjust untuk kelihatan lebih baik. Jadi, nak try buat sekali lagi untuk tutorial.


  1. sediakan anak tudung, wide shawl (cotton vincose) dan brooch.
  2. lepas pakai anak tudung, lipat sedikit shawl untuk memudahkan bentuk muka. Then letakkan shawl di atas anak tudung, lipat di bahagian tepi kiri dan kanan dan pinkan di bahagian dagu. (macam korang pakai tudung bawal). Shawl sebelah pendek dan sebelah panjang.
  3. Di bahagian panjang, lipas sedikit untuk mendapatkan garisan pertama.Barulah letak bahagian panjang itu ke sebelah atas kiri kepala. Pada masa yang sama, kita dapat garisan pertama. Pastikan belakang shawl itu betul betul labuh supaya kita dapat garisan lebih di bahagian atas kepala.
  4. Lepas itu, untuk garisan kedua dan ketiga, tarik sedikit di belakang shawl itu dan letakkan ke atas kepala(rujuk gambar 3)
  5. pinkan dengan jarum or brooch kecil di bahagian tepi kanan dan kiri shawl. Elakkan pin di bahagian atas kepala sebab ketiga tiga garisan mungkin jadi tidak rata.
  6. untuk bahagian pendek, hiaskan dengan brooch cantik. I wear Fanfan Ribbon Brooch from Bunny Inspired. kemaskan dan SIAP ^_^
Caution:  3 lines tu jangan terlalu kembang sangat sebab silap silap ianya boleh jadi hijab disaster dan messy.

Lepas buat tutorial hijab, tetiba saya rasa nak jual tudung pulak. Siap FREE postage dan FREE gift. Agak agak ada yang nak beli tak? Apa pendapat korang?

Instagram: @inspirebunny
Facebook: Inspirebunny [dot] blogspot
Twitter: @inspirebunny
Ask me/Advertorials: http://inspirebunny.blogspot.com/2011/03/ruang-tamu.html



5 comments:

  1. canik!!tapi sapa yang tak pandai buat mesti messy gilaa..hahaaa..good job girl!

    ReplyDelete
  2. cantik,, hehe nti try..

    blogwalking and jemput singgah di give away http://therylisanurulain.blogspot.com/2014/08/giveaway-merdeka-57-by-mawar-biru.html

    ReplyDelete
  3. kalo lg messy lg cantik sebenarnya... hihi

    ReplyDelete